Het digitale Buddyhuis biedt uitgestoken hand bij kanker
Als je hoort dat je kanker hebt, staat je wereld op z’n kop. Zo ook bij Femke Riel. Gespannen zat zij in de wachtkamer te wachten op een de uitslag van de MRI scan. Daar was Hester, een ‘stralende vrouw met een mutsje op’. De dames kwamen met elkaar in contact en zo werden zij buddy’s voor elkaar gedurende het behandeltraject en daarna. Die ontmoeting is het begin geweest van de oprichting van het Buddyhuis.
Het Buddyhuis brengt patiënten bij wie (borst)kanker is geconstateerd één op één met elkaar in contact. Dit kan met behulp van de digitale versie van het Buddyhuis. Hiermee proberen zie iedereen, ook de ziekere patiënten die gebonden zijn aan huis, een kans te bieden om een sociaal isolement te verkleinen. Door het contact met een buddy kan de patiënt het gevoel krijgen er niet alleen voor te staan, zich gesteund te voelen, of om een positieve kijk op het leven te houden ondanks de ziekte. Daarbij voorzien buddy’s elkaar van informatie welke je niet krijgt in de spreekkamer van de oncoloog.
Momenteel is de Buddy-app zeer succesvol werkzaam in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht voor borstkankerpatiënten. Er zijn al ruim 500 buddymatches gemaakt. In de nabije toekomst wordt gehoopt deze zorg uit te breiden naar andere type patiënten binnen de kankerzorg én andere ziekenhuizen, zodat deze vorm van zorg voor iedereen die dat nodig heeft landelijk bereikbaar wordt.
Favendo wil helpen met een donatie in 2022 van € 10.000,- om de app door te ontwikkelen en daarbij toegankelijker te maken voor nog meer mensen.
De vraag naar het concept van Buddyhuis groeit, in 2023 zijn er bij 5 ziekenhuizen nieuwe projecten gestart en heeft Oncomid het Buddyhuis concept aangewezen om binnen de gehele regio Midden Nederland op te schalen.
In 2023 heeft Favendo € 5.000,- gedoneerd dat is besteed aan het nieuwe concept de Buddy trolley. Dat is een trolley zoals we die kennen uit vliegtuigen, het karretje waarmee de stewardess maaltijden rondbrengt of producten verkoopt aan de gasten. In de trolley komen producten waarmee even een fijn moment kan worden gecreëerd, zoals de Buddybeer, mutsjes, sjaals, boeken enz. De vrijwilligers van Buddyhuis kunnen zo naar patiënten toe op bijvoorbeeld de poli, chemo afdeling of andere locatie in het ziekenhuis. De tools kunnen aanleiding geven om een gesprek te hebben met elkaar en zo wordt hiermee ook de mogelijkheid voor Buddyzorg weer dichterbij gebracht.